Kaza Anında Ne Yapmalıyım ? Allah Kimsenin başına vermesin araç sürerken en istemediğimiz olay hiç kuşkusuz kaza yapmak daha da kötüsü bir kazaya karıştığımızda nasıl davranacağımızı hangi adımları atacağımızı bilememek.
İşte bu yazımızda size Tam da bunu anlatacağım kaza yaptığımızdan nasıl davranmalıyız.
Kaza biz sürücülerin olmasını istemediğimiz en hassas konu. Çünkü kaza demek Maddi manevi Hatta bedeni zararların yaşanma ihtimali demek sürücülük hayatı boyunca küçük veya büyük bir kaza yapmamış insan sayısı çok az yani kaza kaçınmamız gereken bir olay olsa da maalesef kaçınılması zor bir olgu. Öyle de böyle de bir şekilde kendimizi içinde bulduğumuz bir vaka. Siz dünyanın en dikkatli En kusursuz insanı da olsanız trafiğe çıktığınızda binlerce İnsanla aynı yolları paylaşmak zorundasınız, kazadan ne kadar kaçarsanız kaçın Birinin sizi bulup kazanın öznesi yapması an meselesi. Peki her türlü önlemi aldığımız azami dikkatli bir sürücü olduğumuz halde Başımıza bir kaza gelirse ne yapmalıyız ?
Kaza anında sürücülerin büyük bir kısmının ilk başvurduğu yol öfke ile araçtan inip diğer tarafla ağız dalaşına girmek olur. Bu Çoğunlukla bir süre sonra küfürlü Yumruklu kavgaya dönüşür pek çok kişi kazada kusurlu olup olmadığını doğru dürüst bilmediği için suçu diğer tarafa yıkmaya çalışır ve birçok vaka karakolda biter. inşallah hiç olmaz ama olur da başınıza bir kaza gelirse ilk yapmanız gereken şey Mümkün olan en sakin halinizle önce aracı yerinden oynatmadan motoru Stop etmek olsun. Motor çarpmanın etkisiyle kendiliğinden stop etmiş olsa da kontağı mutlaka kapatıp anahtarı çıkarın ki motorun ve diğer çalışır akşamların elektrikle teması kesilsin yine Sakin bir şekilde Aracınızdan inip kazanın Aracınıza ve diğer araca verdiği zararı gözle tespit etmeye çalışın ama aracınızdan inmeden ön karşı tarafın araçtan nasıl indiğini öfkeli ve saldırgan bir tavrı olup olmadığını kontrol etseniz iyi olur. Eğer öyle bir hal sezerseniz araçtan inmeden önce muhatabınızın sakinleşmesini bekleyin. Sakinleşmiyor ve sizi tehdit eder bir saldırganlıkla hareket ediyorsa veya alkollü olduğunu düşünüyorsanız Bulunduğunuz bölgeye göre 155 polis veya 156 Jandarma İmdat hattını arayarak yardım isteyin. Alkol raporu sigorta işlemlerinde çok önemli bir veridir ve o raporu ancak polis veya jandarma tutabilir. Kaza Anında Ne Yapmalıyım ? yazı dizimiz devam ediyor.
Araçtan indiniz ve karşı taraf sizi tahrik edici bir tavırla konuşuyor ve üstünüze geliyorsa sakın anladığı dilden konuşacağım diye kavgayı daha da büyütecek söz ve davranışları başvurmayın. Böyle durumlarda sakinleştirici bir dil kullanmanız hem sizin hem de Muhatabınızın hayrına olur. Unutmayın atalarımız “Öfke ile kalkan zararla oturur” demişse vardır bunun bir hikmeti binlerce yıllık tecrübeyle sabit.
Tabii bu sırada daha büyük bir kazaya sebebiyet vermemek için gerekli önlemleri ivedilikle almanız gerekiyor. Mesela dörtlü flaşörler yakıp ilk yardım setinde bulunan üçgen reflektörleri çıkarmanız ve araçların en az 50 metre gerisine ilerisine yerleştirmeniz çok önemli. Eğer kaza bir virajda gerçekleşmişse reflektörleri araçların arası 100 metre olmalı. Arkadaşlar kaza şehir içinde gerçekleşmişse reflektör mesafesini 30 metreye kadar düşürebilirsiniz
Her iki tarafta sakinse araçların hasar tespitine geçebilirsiniz araçta ilerlemeye engel yoğun bir hasar varsa mesela sıvı akışı yakıt ve yağ akışı görüyorsanız aracı sakın ha çalıştırmaya kalkmayın! Ani parlama veya patlamaya sebep olabilir. Daha da önemlisi kazaya karışan araçlar da küçük çaplı da olsa yaralanma veya bayılma gibi bir durum söz konusu ise mutlaka 112 acil çağrı merkezini ve kolluk kuvvetlerini haberdar edin. Yaralanma veya bayılma size hafif gelse de ilerleyen süreçte hayati tehlike oluşturma ihtimalini göz ardı etmeyin. Kaza Anında Ne Yapmalıyım ? Yazı dizimiz devam ediyor..
Herhangi bir sağlık sorunu yoksa hem kendi aracınızın hem de diğer aracın mümkün olduğu kadar her açıdan ve plakaları görünecek şekilde fotoğraflarını çekip yakın fotoğraf kareleri kadar araçların kazaya nasıl karıştığı konusunda fikir verecek geniş açı fotoğraflar çekmek de faydalı olur. Hatta araçların hasar detaylarını gösterecek şekilde video çekebilirsiniz çok daha iyi olacaktır. Neden diğer aracı da Fotoğraflarını çekiyorum diyecek olursanız şayet sizde de kusur bulunuyorsa karşı araca verdiğiniz hasarla ilgili elinizde net kayıt bulunsun. Yoksa kötü niyetli biri aracına vermediğiniz zararın bedelini de sizden Mahkeme yoluyla talep etmeye kalkışa bilir. Fotoğraf ve video çekimi sonrası eğer yoğun bir hasar yoksa ve herhangi bir sıvı akışı söz konusu değilse aracı çalıştırarak sıvı akışı gibi bir durum söz konusuysa iterek araçları trafiğe engel olmayacak uygun bir yere çekin. Ama fotoğrafları çekmeden araçları yerinden oynatmamaya dikkat edin. Kusurlu ve aracı kaza mahallinden uzaklaştırılması veya uzaklaştırmaya çalışıyorsa bunu Az sonra bahsedeceğim kaza tespit tutanağına mutlaka yazın. Siz bütün olumsuz ihtimalleri göz önünde bulundurarak Gerekli tedbirleri alırsanız karşı tarafın bahane üretmeye gerekçesi kalmaz. Kaza Anında Ne Yapmalıyım ? Yazı dizimiz devam ediyor.
İster kusurlu siz olun ister tüm kusur karşı tarafta olsun kaza sonrası her iki durumda da mağdur olmamak için yapılması gereken en önemli işlem kaza tespit tutanağı düzenlemek. Kazanın nerede ne zaman geleceği hiç belli olmaz çaresiz kalmamak için aracınızın torpidosunda mutlaka kaza tespit tutanakların dan birkaç tane bulundurun derim arkadaşlar . Eğer kaza tespit tutanağını yazıcı aracılığı ile çıktısını alarak kullanmak istiyorsanız ya da kaza tespit tutanağını incelemek istiyorsanız işte size kaza tespit tutanağı. KAZA TESPİT TUTANAĞI İNDİR Kaza Tespit Tutanağı Nedir ? kaza tespit tutanağı Trafikte en az iki aracın hasarlı bir kaza yapmaları sonucunda tarafların anlaşarak düzenledikleri bir rapordur. Kaza tespit tutanağı düzenlemek için araçların en az birinde Maddi hasar oluşması şart hasar durumunda sigortadan yararlanabilmek için bu tutanağı düzenlemekte şart . Bu aşamada sigortacınızI arayarak Kaza tespit tutanağını nasıl hazırlamanız ve hangi bilgileri yazmanız gerektiği konusunda destek istemeniz faydanıza olur . Eğer sigortacınız yoksa az önce verdiğim bağlantıyı inceleyin ve öğrenin derim.
Tutanağı düzenlerken kazanın oluşumu ile ilgili görüşlerinizi hiçbir etki altında kalmadan ve eksiksiz şekilde tutana yazmanız gerekir. Her iki tarafın kazayı kendi açılarından tutanağı aktarmaları eksper kararları aşamasında son derece önemli. Kaza tespit tutanağı hazırlarken dikkat etmeniz gereken Bir diğer konu kazanın oluşumunu çizerek anlatmak . Tabii otomobil resmi yapmanıza gerek yok kendinizin ve diğer aracın temsili resmini birer dikdörtgenle belirtebilirsiniz . Araçların birbirleriyle nasıl çarpıştığını ve kazanın oluşma şeklini de ok ve işaretlerle anlatmanız gerekir. İki nüsha olarak hazırlayacağınız tutanağı her iki araca ve trafik sigortalarına ait gerekli tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde girmelisiniz. Yine her iki tutanak nüshasını hem Siz hem de karşı taraf mutlaka imzalamalı imzalanmayan veya imzalardan biri eksik olan tutanak sigorta şirketi tarafından kabul edilmez.
Araçların fotoğraflarını çektiniz tutanağı tuttunuz Ama yeterli mi değil tabii ki kazaya karışan diğer araç veya araçların sahiplerinden trafik sigorta poliçesinin ehliyeti ve araç ruhsatının birer fotokopilerini istemeniz gerekiyor fotokopi imkanı yoksa belgelerin arkalı önlü fotoğraflarını çekmenize yeterli olur.